Pudding chia na mleczku kokosowym z pestkami dyni, bananem i syropem daktylowym
czwartek, 24 marca 2016
wtorek, 22 marca 2016
96. Inna wersja
Cynamonowe placki gryczane z bananem w środku, domowym masłem orzechowym i resztą banana obok
Przepis jest tu, lecz nie rozgniatałam banana tylko pokroiłam na plasterki i położyłam na smażących się placuszkach, dodatkowo cynamon :)
Czas zabrać się za świąteczne wypieki.
środa, 16 marca 2016
95. Idealne
Bananowe placki gryczane z truskawkami i jogurtem naturalnym
Idealnie słodkie, pyszne placuszki, z truskawkami komponują się wspaniale
Przepis:
2 małe bardzo dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki gryczanej
szczypta proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, jogurt i dokładnie mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej, dość gęstej konsystencji, smażymy na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem (u mnie kokosowy).
czwartek, 10 marca 2016
94. Dwa smaki
Owsianka z rodzynkami, musem bananowo-porzeczkowym, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe
Słodko-kwaśne niebo
sobota, 5 marca 2016
93. Konkretnie
Ryżowe placki smażone na maśle z sosem bananowo-pomarańczowym, kiwi, wiórki kokosowe
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej
ok. 1/2 szklanki mleka kokosowo-ryżowego
1 łyżeczka masła
Sos:
2 banany
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Składniki ciasta wymieszać na gładką masę (polecam przesiać mąkę) i smażyć na roztopionym maśle, banany wraz z sokiem zblendować i podawać z plackami.
Spokojnego weekendu :)
środa, 2 marca 2016
92. Magiczny aromat
Gryczane muffiny z rodzynkami pachnące rumem z podwójnie kokosowym kremem
Przepis
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
4 łyżki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
3 białka
2 łyżki soku z cytryny
szklanka mleka ryżowo-kokosowego
5 łyżek oleju ( u mnie z orzechów włoskich)
aromat rumowy
2 łyżki miodu
garść rodzynek
Krem:
5 łyżek schłodzonego mleczka kokosowego
2 czubate łyżeczki mąki kokosowej
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, w drugim naczyniu ubijamy żółtka z miodem, gdy masa będzie puszysta dodajemy mleko, olej i aromat, mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie miksujemy, w innej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz sokiem z cytryny i powoli, porcjami dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy, pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach. Składniki kremu dokładnie ubijamy i nakładamy na ostygnięte muffinki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)