Sezamowa owsianka z figami, domowym dżemem porzeczkowym, migdałami i tahini
Słodko - kwaśne smaki z nuta sezamu troszkę inne ale pyszne połączenie :)
A teraz coś obiadowego - faszerowane pomidory (moja wersja jest wegetariańska ale można dodać mięso, jeśli ktoś lubi)
Przepis (na 4 porcje):
4 duże pomidory
4 łyżki kaszy kuskus
pół puszki kukurydzy konserwowej
pół puszki groszku konserwowego
kilka dużych pieczarek
pół cebuli
łyżka oliwy
szczypta soli
kulka mozarelli
ulubione przyprawy (u mnie pieprz, oregano, zioła prowansalskie, czarnuszka)
dodatkowo natka pietruszki
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i pieczarki, solimy i odstawiamy do wystygnięcia, Do miski wsypujemy kasze kuskus i zalewamy wrzątkiem tak, by zakryła kasze, a nawet ok. centymetr ponad :) odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do kaszy dodajemy groszek, kukurydze, podsmażone pieczarki z cebulą i mozarellę pokrojoną na mniejsze plasterki, przyprawiamy i odstawiamy. Pomidory myjemy i odcinamy górną część, tak by można było łyżką wydrążyć dokładnie środek pomidora (miąższ można dodać do farszu ale trzeba odlać nadmiar soku). Gdy pomidory są wydrążone nakładamy do nich farsz, przykrywamy odcięta wcześniej górną częścią i pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach.
pyszne połączenie smaków w tym śniadaniu :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że bardzo lubię Twoje zdjęcia ;) a zarówno owsianka, jak i pomidory wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo, dziekuje :*
UsuńByłam w Kauflandzie po figi i ich nie było :/
OdpowiedzUsuńa moze beda w Biedronce, jesli jest u Ciebie? :)
UsuńKocham faszerowane warzywka :)
OdpowiedzUsuńSłodką miseczkę na śniadanie z chęcią byśmy przygarnęły a pomidorki na obiad poprosimy :)
OdpowiedzUsuń