Zapieczona dynia nadziana owsianką z tartym jabłkiem, dżemem porzeczkowym cynamonem i goździkami pod bezą, polane miodem
Przepis:
pół małej wydrążonej dyni
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków orkiszowych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 małe/pół dużego jabłka
1/4 łyżeczki cynamonu
2 zmielone goździki
1 białko
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka cukru do bezy
Płatki zalewamy wrzątkiem ok 2 cm ponad ich wysokość, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia, jabłko ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do już napęczniałych płatków, wsypujemy siemię lniane i przyprawy, dokładnie mieszamy i przekładamy do dyni (na tym etapie można dodać np. dżem, owoce), białko ubijamy z solą, (można dodać też cukier) przykrywamy płatki pianą i pieczemy ok 20-25 minut w 160 stopniach.
Udanego weekendu życzę :)
Ależ cudowne jesienne połączenie. Rozgrzewające jesienne śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu również!
nie jadłam jeszcze zapiekanej owsiance w dyni, ale twoja wygląda obłędnie z tym rozlewającym się miodem :)
OdpowiedzUsuńO matko, wygląda genialnie, a do tego jaki świetny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńCóż za piękna słodycz :)
OdpowiedzUsuńwow, miseczka lepsze niż Home and You, a jeszcze jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńJak to ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńJeszcze tak masło orzechowe dodać. *-*
Mamy chyba takie same deski.
Nie lubię bezy, ale ta wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńMusimy przyznać, że tak podaną dynią to nas zaskoczyłaś :D A nam się wydawało, że już zrobiłyśmy wszystko z nią co się da :D
OdpowiedzUsuń