środa, 2 marca 2016

92. Magiczny aromat

Gryczane muffiny z rodzynkami pachnące rumem z podwójnie kokosowym kremem 


Przepis
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
4 łyżki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
3 białka
2 łyżki soku z cytryny
szklanka mleka ryżowo-kokosowego
5 łyżek oleju ( u mnie z orzechów włoskich)
aromat rumowy
2 łyżki miodu
garść rodzynek
Krem:
5 łyżek schłodzonego mleczka kokosowego
2 czubate łyżeczki mąki kokosowej

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, w drugim naczyniu ubijamy żółtka z miodem, gdy masa będzie puszysta dodajemy mleko, olej i aromat, mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie miksujemy, w innej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli oraz sokiem z cytryny i powoli, porcjami dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy, pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach. Składniki kremu dokładnie ubijamy i nakładamy na ostygnięte muffinki.


18 komentarzy:

  1. Zobaczyłam je na Instagramie i szczęka mi opadła :D muszą smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaaacie! Mi szczęka też opadła i nie wstaje! :D Świetne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, bo w moich szafkach zalega mąka gryczana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gryczane muffiny to jedne z naszych ulubionych :D Z chęcią byśmy się poczęstowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super post. :-) Muffiny wyglądają bardzo apetycznie. :-) Uwielbiam kokosowy krem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Całość wygląda genialnie, ale krem zjadłabym na pierwszym miejscu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Całość wygląda genialnie, ale krem zjadłabym na pierwszym miejscu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka muffinka na śniadanie - pycha ! Ten krem jadłabym łyżkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie skończyło się u mnie wyjadanie tego kremu :D

      Usuń