Muffiny marchewkowe z kremem kokosowym, tahini, kiwi i winogronem


Przepis:
2 szklanki mąki (u mnie 1:1 pszenna i pszenna razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
3 solidne łyżki miodu
2 spore marchewki starte na grubych oczkach
tahini (ilość zależy od waszego gustu, u mnie były to ok. 2 łyżeczki)
1 puszka mleczka kokosowego (gęsta część)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Suche składniki przesiewamy do miski. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z miodem na puszystą masę, następnie dodajemy mleko, olej i starte marchewki, po wymieszaniu wlewamy płynną masę do miski z mąką i dokładnie mieszamy (najlepiej łyżką). Do powstałej masy delikatnie dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszamy. Do foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta, polewamy tahini i dokładamy jeszcze 2 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 minut. Gęstą część mleczka ubijamy i smarujemy nim ostygnięte muffiny.


aaa! :D Idealne! :D
OdpowiedzUsuńA dziękuję :D
UsuńZamawiam jedną! :)
OdpowiedzUsuńMożesz nawet kilka :D
UsuńMarchewkowe babeczki super wyglądają i do tego w tych uroczych papilotkach :D
OdpowiedzUsuńA dziękuję, racja te papilotki są cudowne :)
Usuńuwielbiamy takie małe co nieco :D
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
Usuń<3 muffiny
OdpowiedzUsuńObowiązkowo :)
Usuń