sobota, 30 kwietnia 2016

101. Marchewkowe niebo

Muffiny marchewkowe z kremem kokosowym, tahini, kiwi i winogronem 


 Przepis:
2 szklanki mąki (u mnie 1:1 pszenna i pszenna razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
3 solidne łyżki miodu
2 spore marchewki starte na grubych oczkach
tahini (ilość zależy od waszego gustu, u mnie były to ok. 2 łyżeczki)
1 puszka mleczka kokosowego (gęsta część)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Suche składniki przesiewamy do miski. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a żółtka miksujemy z miodem na puszystą masę, następnie dodajemy mleko, olej i starte marchewki, po wymieszaniu wlewamy płynną masę do miski z mąką i dokładnie mieszamy (najlepiej łyżką). Do powstałej masy delikatnie dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszamy. Do foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta, polewamy tahini i dokładamy jeszcze 2 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 minut. Gęstą część mleczka ubijamy i smarujemy nim ostygnięte muffiny.





 

10 komentarzy: