czwartek, 4 sierpnia 2016

108. Marchewka w roli głównej

Ciasto marchewkowe


Przepis:
2 szklanki mąki (u mnie pszenna)
2 łyżki otrębów owsianych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
szczypta soli
2 łyżki kakao
3 małe marchewki 
1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy)
1,5 szklanki maślanki
2 jajka 

W dużej misce wymieszać suche składniki (oprócz cukru), żółtka oddzielić od białek i ubić na puszystą masę z cukrem, a białka na sztywną pianę z solą. Do masy z żółtek dodać maślankę i olej, wymieszać. Marchewki obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać do mokrych składników, wymieszać i przelać masę do składników suchych, dokładnie wymieszać, tak, by w masie nie było żadnych grudek, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać, piec ok 1h w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam marchewkowe wypieki ! W sumie do marchewy nie dodawałam jeszcze kakao, więc to na pewno jest pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkowe twory! :DDD

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe zawsze nam się kojarzy z przyprawą do piernika i dlatego robimy je głównie na przełomie listopada/grudnia :P A ta wersja wyszła też super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też kojarzy się podobnie ale tak je lubię, że gości na moim stole dość często :D

      Usuń