czwartek, 21 stycznia 2016

85. Kolejna improwizacja

Gruszka i banan zapiekane pod owsianką w "sosie" z syropem klonowym i rodzynkami



 Przepis:
5 łyżek płatków owsianych + 100 ml wrzątku
2 małe bardzo dojrzałe gruszki
1 mały banan
1 łyżka mąki kokosowej
1 małe jajko
100 ml mleka (u mnie sojowe)
1 łyżka syropu klonowego

Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut do wchłonięcia płynu, w tym czasie kroimy gruszkę i banana w dość grube plasterki i wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy je mąką kokosową i wykładamy wcześniej zalane płatki, jajko ubijamy z mlekiem i syropem klonowym oraz wylewamy do naszego naczynia z owocami i płatkami, pieczemy ok. 35 minut w 160 stopniach.





25 komentarzy:

  1. Na pewno było pyszne, wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie przyznam, że było :) Dziękuję :D

      Usuń
  2. O mniam, zapieczone to musi wręcz BOSKO smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm..aż zachciało mi się zapiekanych owoców! To zdecydowanie zły pomysł wchodzić o 21.30 na blogi śniadaniowe haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak improwizacja to wyszło świetnie :D Nawet bym nie pomyślał :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Improwizacje zawsze wychodzą najlepiej i najciekawiej ! Dlatego właśnie uwielbiam w kuchni nie mieć żadnego planu - nie ma tak wysokich oczekiwań i rezultat wychodzi zawsze pyszny :) A to co zaprezentowałaś na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, również uważam, że kuchnia jest najciekawsza wtedy, gdy można poeksperymentować :)

      Usuń
  6. O ja cie! Świetne śniadanie.

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda ta improwizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gruszka, banan, mąka kokosowa - TAK!!!Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne <3 Byłam pewna, że to crumble! A tu zaskoczenie hihi :) Oj pyszności ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż czuję tę przecudną słodycz. <3 Nie zostało Ci troszkę? ;)
    Jak nie, to muszę spisać przepis i kiedyś takie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj niestety nie :c
    Jak będę robić drugi raz to poinformuję :D :*

    OdpowiedzUsuń