sobota, 10 października 2015

36. A pod bezą...dynia nadziana

Zapieczona dynia nadziana owsianką z tartym jabłkiem, dżemem porzeczkowym cynamonem i goździkami pod bezą, polane miodem



 Przepis:
pół małej wydrążonej dyni
łyżki płatków owsianych 
łyżka płatków orkiszowych
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 małe/pół dużego jabłka 
1/4 łyżeczki cynamonu 
2 zmielone goździki
1 białko
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka cukru do bezy 

Płatki zalewamy wrzątkiem ok 2 cm ponad ich wysokość, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia, jabłko ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do już napęczniałych płatków, wsypujemy siemię lniane i przyprawy, dokładnie mieszamy i przekładamy do dyni (na tym etapie można dodać np. dżem, owoce), białko ubijamy z solą, (można dodać też cukier) przykrywamy płatki pianą i pieczemy ok 20-25 minut w 160 stopniach. 
Udanego weekendu życzę :) 

8 komentarzy:

  1. Ależ cudowne jesienne połączenie. Rozgrzewające jesienne śniadanko. :)
    Miłego weekendu również!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze zapiekanej owsiance w dyni, ale twoja wygląda obłędnie z tym rozlewającym się miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, wygląda genialnie, a do tego jaki świetny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, miseczka lepsze niż Home and You, a jeszcze jak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to ciekawie wygląda.
    Jeszcze tak masło orzechowe dodać. *-*
    Mamy chyba takie same deski.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię bezy, ale ta wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musimy przyznać, że tak podaną dynią to nas zaskoczyłaś :D A nam się wydawało, że już zrobiłyśmy wszystko z nią co się da :D

    OdpowiedzUsuń