czwartek, 22 października 2015

43. Budyń z ciecierzycy

Budyń z ciecierzycy z gruszką i daktylami medjool


 Budyń z ciecierzycy czyli klasyka w wersji lekko odświeżonej :)

Przepis:
2 łyżki mąki z ciecierzycy
ok 300 ml mleka (u mnie roślinne) 
miód/cukier/stewia

W garnku zagotować 200 ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych 100 ml mleka rozrobić dokładnie mąkę i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i gotować ok. 3 minut na małym ogniu 

6 komentarzy:

  1. Moja miłość do ciecierzycy jest nieopisana, więc taki słoiczek z rana w lodówce to szczyt marzeń. Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś z rezerwą podchodziłyśmy do ciecierzycy na słodko ale teraz za nią wręcz przepadamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyniu w wersji ciecierzycowej jeszcze nie próbowałam :) Ale gruszka i medjoole jako dodatki wymiatają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuu, o takim nie słyszałam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. maka z ciecierzycy? Uuuu chciałabym :D Ale co innego mnie zszokowało... ona jest tak chłonna, że wystarczy 2 łyzki na 300ml? Muszę ją mieć :) Budyń cuuudo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. 2 średniokopiaste łyżki. Tyle i u mnie wychodzi. Taki budyń jest idealny. Robię wersję kakaową z wiśniami albo zwykłą żółtą z jakimikolwiek kwaskowatymi owocami na górze. Musze spróbować z gruszką i daktylami choć trochę boję się, ze dla mnie będzie za słodki :) Budyń cieciorkowy jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń