czwartek, 17 września 2015

19. W owsiance siła i coś na obiad

Sezamowa owsianka z figami, domowym dżemem porzeczkowym, migdałami i tahini 


Słodko - kwaśne smaki z nuta sezamu troszkę inne ale pyszne połączenie :) 

A teraz coś obiadowego - faszerowane pomidory (moja wersja jest wegetariańska ale można dodać mięso, jeśli ktoś lubi) 

Przepis (na 4 porcje):
4 duże pomidory
łyżki kaszy kuskus 
pół puszki kukurydzy konserwowej 
pół puszki groszku konserwowego
kilka dużych pieczarek 
pół cebuli
łyżka oliwy 
szczypta soli
kulka mozarelli 
ulubione przyprawy (u mnie pieprz, oregano, zioła prowansalskie, czarnuszka)
dodatkowo natka pietruszki 
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i pieczarki, solimy i odstawiamy do wystygnięcia, Do miski wsypujemy kasze kuskus i zalewamy wrzątkiem tak, by zakryła kasze, a nawet ok. centymetr ponad :) odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do kaszy dodajemy groszek, kukurydze, podsmażone pieczarki z cebulą i mozarellę pokrojoną na mniejsze plasterki, przyprawiamy i odstawiamy. Pomidory myjemy i odcinamy górną część, tak by można byłłyżką wydrążyć dokładnie środek pomidora (miąższ można dodać do farszu ale trzeba odlać nadmiar soku). Gdy pomidory są wydrążone nakładamy do nich farsz, przykrywamy odcięta wcześniej górną częścią i pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach.

7 komentarzy:

  1. pyszne połączenie smaków w tym śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że bardzo lubię Twoje zdjęcia ;) a zarówno owsianka, jak i pomidory wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam w Kauflandzie po figi i ich nie było :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a moze beda w Biedronce, jesli jest u Ciebie? :)

      Usuń
  4. Kocham faszerowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodką miseczkę na śniadanie z chęcią byśmy przygarnęły a pomidorki na obiad poprosimy :)

    OdpowiedzUsuń