niedziela, 25 października 2015

45. Improwizacja

Bananowo-cynamonowe ciasto z kaszy kuskus z masłem orzechowym i białą czekoladą


 Przepis:
3 łyżki kaszy kuskus + ok 150 ml gorącej wody 
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianegi
1 łyżeczka mąki kokosowej 
1/2 łyżeczki cynamonu 
szczypta soli
1 jajko 
1 mały banan  
2 łyżki jogurtu greckiego/mleczka kokosowego

Kaszę zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę. Do masy bananowej dodajemy napęczniałą kaszę i ponownie dokładnie blendujemy. Przelewamy do kokilki i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Ciasto to totalna improwizacja, z której jestem bardzo zadowolona. Takie spontaniczne wypieki wychodzą najlepiej.
Korzystamy z ostatniego dnia weekendu! :D
 

11 komentarzy:

  1. Tak pyszne improwizacje są zawsze mile widziane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kuskusu? O matko, to wygląda obłędnie, a smak musi to jeszcze bardziej przebijać. *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie zapiekałam nigdy kuskusu, a musi być świetny :) w ogóle bardzo podoba mi się połączenie białej czekolady i masła, bombowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekany kuskus? Pierwsze widze! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuskusu nigdy nie zapiekałam, ale robię tak często z jaglanką, więc domyślam się, że całość smakowała super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. z manny chyba byłoby delikatniejsze? Tak myślę, ale..
    wygląda bosko <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie <3
    Nigdy nie wpadlabym na to by zapiec kusku, a jednak! Na pewno wypróbuję przepis:)


    running-to-happiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kuskusik! A jeszcze z niego ciacho! Porywam przepis ^^

    OdpowiedzUsuń